Сімейні та партнерські пологи

 Сімейні та партнерські  пологи

Присутність чоловіка під час пологів

Останніми роками однією з широко обговорюваних тем є присутність батька дитини під час пологів. І часто в групі підготовки до пологів звучить питання: «А як ви вважаєте, чи варто чоловікові бути присутнім під час пологів чи ні?». Думки психологів і психоаналітиків на це питання неоднозначні. Тому відповідь краще шукати самостійно.

Крім того, давайте визначимося, що може означати «присутність під час пологів»: доїхати разом до пологового будинку, провести разом перший період пологів або залишитися на час періоду натужування і народження дитини? Що виберете ви? Якщо ви мрієте бути разом і взаємодіяти протягом всього процесу пологів, то подумайте, в якій формі ця взаємодія може здійснюватися. Під час вагітності ходіть разом на курси підготовки до пологів, читайте літературу, розмовляйте на цю тему. Чоловіка часто непокоїть питання, яким чином він може допомогти своїй дружині в пологовому будинку. Це можуть бути спільні вправи, поглажування, масаж і так далі. Чоловік може узяти на себе відповідальність за спілкування з лікарем. Присутність чоловіка - батька дитини - на пологах, його співпереживання дружині в настільки важливій для обох події, створюють ту неповторну канву родинної історії, яка сприяє більшому зближенню пари і органічному входу в неї малюка. У майбутньої матері зростає відчуття безпеки. У настільки складний момент чоловік виступає в ролі оберегу. Це дозволяє йому з перших днів життя дитяти органічно включитися в процес догляду за малям, сприймати турботу про нього не як тягар, а як природне заняття.

Звернемося до багатолітнього досвіду повивального мистецтва. Чи була в його практиці присутність мужа при пологах? Інколи це траплялося. На момент народження дитини чоловік знаходився ззаду від жінки, підтримуючи її із спини, а вона, спираючись ліктем на нього, приймала зручну для себе позу. Виходило, що вони разом дивляться в одному напрямі. Що бачить жінка (а вона як раз-то власних пологів і не бачить, вона їх відчуває), те ж бачить і чоловік.

Окрім чоловіка, з собою до пологового будинку можна запросити подругу, маму, психолога або когось ще. Психологічний супровід в пологах зараз досить поширений. Проте деякі жінки краще зосереджуються, знаходячись наодинці.

Якщо ви хочете бути в пологовому будинку з супроводжуючим, виберіть людину, що володіє наступними якостями:

- активний, але не відволікає уваги на себе;

- уважний і дбайливий, але в міру;

- яка тонко відчуває, але не сентиментальна.

Всім відома новина, введена в допомозі породіллі, - участь чоловіка в пологах. Ця новина посилено обговорюється і фахівцями, і сім'ями. Існує думка щодо несприятливого впливу такої участі на здоров'я чоловіка. Але досвід показує, що чоловік, підготовлений до пологів і бажаючий допомогти дружині під час пологів, - самий кращий помічник. Проте, досвід показує, що далеко не кожен чоловік може осилити таку відповідальну роль - роль помічника під час пологів. Деякі проявляють по відношенню до пологів високу тривожність, навіть страх, хоча частенько не признаються в цьому. Це зовсім не означає, що чоловік поганий чоловік, батько. Так виявляється несвідомий опір цій темі, пов'язаний з власною родовою травмою при народженні.

Треба пам'ятати, що пологи - це довгий процес і медичний персонал не може постійно знаходитися поряд з породіллею. Жінці ж в цей час дуже поважно бути не одній, а з близькою, улюбленою людиною.

Самим кращим партнером у цей момент може виступити саме чоловік, але лише в тому випадку, якщо він здолав тривожність по відношенню до медичної установи і пологів.

З кожним роком спільні пологи стають усе більш популярними. Психологи і очевидці стверджують, що пологи - одне з найсильніших людських переживань. І якщо через 10-15 хв. після пологів жінка вже не пам'ятає больових відчуттів, то душевні переживання батька можуть проявитися як великим творчим моментом, так і чинником, що призводить до депресії. Адже гамма відчуттів чоловіка величезна - від безпорадності і відчаю до тріумфу переможця: «Ми народили разом!»

Безумовно, спостереження за пологами - це не відвідини культурного заходу. Проте огидність сильно перебільшена. Ніщо не заважає чоловікові виходити в певні моменти в коридор.

Пологи приймає акушер і лікар. Отже місце чоловіка в узголів'ї ліжка.

До речі, якщо вже страх побачити щось неприємне украй великий, зовсім необов'язково залишатися поруч безпосередньо у момент пологів або перерізувати пуповину. У найвідповідальніший момент можна вийти в коридор і повернутися, аби привітати щасливу маму і новонародженого.

Більшість психологів вважають, що не дивлячись на поширений аргумент «побачивши дружину в непривабливому вигляді, чоловік може втратити до неї інтерес як до жінки» - це справжнісінький міф.

Будь-який нормальний чоловік прекрасно усвідомлює, що є різниця між дружиною в інтимній обстановці, і дружиною в пологовій палаті. Будь-яка розумна людина знає, що родинне життя складається не лише із задоволень, і друга половина не завжди має можливість ідеально виглядати.

Існує ще один міф «Породілля соромитиметься мужа, і це перешкодить їй виконувати вказівки медперсоналу». Це залежить від виховання жінки і від того, які стосунки зв'язують подружжя. Більшість жінок в процесі пологів настільки зосереджена, що практично нічого довкола не помічають.

Пологи найлегші і успішніші, це важкий і хворобливий процес, і навряд чи збентеження буде присутнє у породіллі в значній мірі. Як мовиться не до того. До того ж, як вже було сказано вище, чоловік може покидати палату в самі інтимні моменти.

А багатьом жінкам присутність рядом близької людини навпаки допомагає виконувати вказівки акушера: відзначають, що команда, повторена рідним і улюбленим голосом, «доходить» швидше, ніж слова незнайомого лікаря.

Насправді ж чоловік може надати дружині реальну допомогу.

Навіть лікар, з яким укладають контракт, не сидітиме поряд з жінкою протягом всього періоду пологової діяльності. Це є можливим якщо ви оплатите послуги професійного психолога, або запропонуєте лікареві додаткову винагороду. А чоловік, як найближча і зацікавленіша людина впорається з цим безкоштовно. Зробить знеболюючий масаж, дасть води, у разі потреби допоможе встати - сісти, відверне розмовою між переймами і підбадьорить.

Врешті-решт, під час перейм на чоловікові можна висіти - багатьом жінкам така поза допомагає легше переносити біль. Бувають моменти, коли породілля не в змозі сама прийняти серйозне рішення: наприклад, щодо знеболення. У цьому теж може допомогти чоловік.

Проте, якщо чоловік нічого не знає про пологи і йде на них ради задоволення цікавості, така присутність швидше нашкодить, ніж принесе користь.

Якщо ви відвідували курси без чоловіка, то на словах розкажіть йому, з яких стадій складаються пологи (підкресливши, що можливі відхилення від норми), і з якими процедурами, можливо, доведеться зіткнутися.

Жодна жінка не може передбачати, як вона поводитиметься під час пологів, чи адекватно реагуватиме на навколишній світ, як відчуватиме себе потім.

У чоловіка, що побував на пологах, швидше формується батьківський інстинкт - це відповідає дійсності: чим раніше чоловік познайомиться зі своїм чадом, тим швидше він усвідомлює, що став батьком. Адже, на відмінність від жінки, яка 9 довгих місяців є з малям єдиним цілим, переживає гормональну перебудову, потім годує дитяти, голова сім'ї вирішує в основному матеріальні питання.

У результаті багато чоловіків признаються, що повною мірою стали усвідомлювати своє батьківство лише з того моменту, коли дитя почало говорити. Спільні ж пологи можуть прискорити цей процес: батько відразу відчуває свою причетність до того, що відбувається. Він може навіть перерізувати пуповину і відчути, що саме він дав новонародженому можливість стати самостійною людиною.

 

Три принципи успішних партнерських пологів:

1. Двостороння добровільна згода жінки та партнера народжувати разом. Часом майбутній тато турбується про маму протягом 9 місяців, проте не готовий випробувати себе ще й у пологовій залі.

2. Партнер має бути готовий до активної участі у пологах, а не присутності у якості глядача.

3. До партнерських пологів необхідно підготуватися обом партнерам. До сімейних чи партнерських пологів Вам допоможуть підготуватися у школі «Відповідального батьківства», що має працювати в кожній жіночій консультації. Партнер має знати, що за зміни відбувають у жіночому організмі під час переймів та після пологів, аби безпечно допомагати.

Є багато доказів позитивного впливу присутності і допомоги близьких людей на перебіг пологів та протікання післяпологового періоду. Такими людьми можуть бути батько дитини, мама, сестра чи подруга. Добре, якщо вони пройшли попереднє навчання і знають, як саме підтримати Вас у пологах фізично. Вони можуть масажувати Вам спину та поперек, аби зменшити больові відчуття, допомагати знайти максимально зручні положення під час потуг, обтирати обличчя, погладжувати живіт чи руки, підбадьорювати Вас, заспокоювати та морально підтримувати іншими способами.

Крім того, під час пологів партнер може підтримувати контакт між медичним персоналом та жінкою-породілею, просити лікаря чи акушерку прокоментувати процедури та використані ліки. За потреби партнер також може бути захисником інтересів породілі.

Для чоловіка та жінки пологи – це особлива сімейна подія, тому важливо пройти цей етап життя разом.

  

Під час пологів підтримка сім’ї чи друзів має такі переваги:

• скорочує тривалість пологів;

• зменшує потребу в медикаментному знеболенні переймів;

• зменшує потребу в хірургічних втручаннях;

• покращує стан немовляти при народженні;

• значно покращує психологічний та емоційний стан жінки, сприяє сприйняттю пологів як очікуваної радості, а не тривалих мук;

• зміцнює родинні взаємини, робить їх гармонійними, глибшими та довірливішими;

• сприяє глибшому фізичному та емоційному зв’язку між батьком та дитиною.

Пов'язані сторінки: