Вигодовування недоношених дітей

Вигодовування

Організація вигодовування недоношених дітей полягає в своєчасному і адекватному їх забезпеченні харчовими речовинами і енергією, починаючи з перших днів життя. Своєчасно розпочате і збалансоване харчування дозволяє полегшити перебіг адаптаційного періоду і надалі знизити ризик розвитку ряду захворювань.

Труднощі, що виникають при годуванні недоношених дітей викликані певними особливостями:

Відсутність або зниження рефлексів смоктання і ковтання, особливо до 34-го тижня гестації.

Зниження перистальтики кишечника, що приводить до здуття живота.

Малий обсяг шлунка і подовження часу евакуації його вмісту.

Зниження активності лактази.

Низьке всмоктування жирів через знижену продукції жовчних кислот і емульгування.

Внутрішньоутробні запаси кальцію, фосфору, білків, вітамінів А, С, Е, мікроелементів і заліза менше, ніж у доношених, що призводить до їх дефіциту при зростанні дитини.

Основними принципами вигодовування недоношених дітей є:

-вибір способу годування в залежності від тяжкості стану дитини, маси тіла при народженні і терміну гестації;

-перевагу раннього початку харчування незалежно від обраного способу (протягом перших 2-3-х годин після народження дитини і обов'язково не пізніше, ніж через 6-8 годин; у важких випадках через 10-12 годин після народження);

-обов'язкове проведення «мінімального» ентерального харчування при повному парентеральному харчуванні;

-використання ентерального годування в максимально можливому обсязі;

-збагачення раціонів харчування глибоко недоношених дітей, які отримують грудне молоко, «підсилювачами» або сумішами на основі глибокого гідролізу білка після закінчення раннього неонатального періоду;

-використання при штучному вигодовуванні тільки спеціалізованих молочних сумішей, призначених для недоношених дітей.

 

Способи вигодовування недоношених дітей:

Новонароджені діти з масою тіла понад 2000 г (термін гестації 33 тижні і більше) при оцінці за шкалою Апгар 7 балів і вище можуть бути прикладені до грудей матері в першу добу життя. Зазвичай в пологовому будинку або стаціонарі встановлюється 8 разовий режим годування.

Дітям з масою тіла 1500- 2000 г, що знаходиться після народження в стані середньої тяжкості, проводять пробне годування з пляшечки. При незадовільною активності смоктання призначається зондовое годування в повному або частковому об'ємі.

Глибоко недоношені новонароджені вигодовуються через зонд. Харчування через зонд може бути порційним або здійснюватися за допомогою методу тривалої інфузії.

Відповідно до міжнародних рекомендацій недоношені діти повинні отримувати 3,8 - 3,0 г / кг / сут. білка. Споживання понад 4 г / кг / сут. білка призводить до виражених метаболічних порушень. Встановлено, що навіть глибоко недоношені діти досить добре перетравлюють, всмоктують і утилізують білок, і чим менше гестаційний вік дитини, тим вище його потреба в білку.

Найбільш оптимальним вважається споживання недоношеними дітьми 6-6,5 г / кг жиру на добу. Для полегшення процесу засвоєння жирового компонента спеціалізованих продуктів, призначених для вигодовування недоношених дітей, в їх склад вводять средньоланцюгові тригліцериди, які всмоктуються в систему воротної вени без попереднього розщеплення, минаючи лімфатичну систему.

Передбачається, що передчасно народжені діти, незалежно від виду вигодовування, повинні отримувати близько 10 - 14 г / кг вуглеводів. Знижена активність лактази, складова на 28 - 34 тижнях гестації 30% від її рівня у зрілого новонародженого, ускладнює розщеплення лактози недоношеними дітьми.

Найкраща їжа для недоношеної дитини це молоко  її матері!!!

Пов'язані сторінки: