Знеболення в пологах

Знеболення в пологах

 

Психопрофілактична підготовка

Дана підготовка до пологів починається в жіночій консультації і закінчується за один-два тижні до передбачуваного терміну пологів. Навчання в «школі матерів» проводить гінеколог, який розповідає про перебіг пологів, можливі ускладнення і навчає жінок правилам поведінки в пологах і самодопомоги. Вагітній важливо отримати позитивний заряд на пологи, відкинути свої страхи і підготуватися до пологів не як до важкого випробування, а як до радісної події.

 

Масаж

Під час сутичок допоможе полегшити біль самомасаж. Можна погладжувати бічні поверхні живота круговими рухами, зону коміра, поперекову область або тиснути кулаками на точки, розташовані паралельно хребту в поперековому відділі в моменти сутичок.

 

Правильне дихання

Не менш важливим як для полегшення болю, так і для попередження гіпоксії плода в пологах є правильне дихання. З початком сутички слід робити глибокий вдих через ніс і повільно, а видих виробляти ротом. До кінця першого періоду (сутички стають продолжительней, а перерви між ними коротше) можна дихати часто відкритим ротом, але до кінця сутички переходити на глибокий носової вдих і поступовий видих ротом.

Знеболюючі пози

Існує кілька положень тіла, прийнявши які, зменшується тиск на м’язи і промежини і біль дещо слабшає:

 

Акупунктура

Голковколювання біологічно активних точок (поверхню живота, долоні, гомілки).

 

Водні процедури

Прийом теплою (не гарячою!) Душу або ванни діє розслабляючи на мускулатуру матки і кісткові м’язи (спини, попереку). На жаль не всі пологового будинку оснащені спеціальними ваннами або басейнами, тому даний метод знеболення не можуть застосувати всі породіллі. Якщо сутички почалися будинку, то до приїзду машини швидкої допомоги можна постояти під душем, спершись на стіну або прийняти теплу ванну (за умови, що ні води не відійшли).

Пов'язані сторінки: