Зачаття і вагітність

Зачаття і вагітність:

здається, що це відбувається так просто, але в дійсності це надзвичайно тонкий і складний процес.

 

Що відбувається під час менструального циклу?

ФСГ і ЛГ впливають на яйники :

* ФСГ в першій половині циклу сприяють росту і розвитку, як правило одного фолікула, в якому дозріває яйцеклітина.

* ЛГ  сприяє виходу яйцеклітини із яєчника (овуляції) в середині циклу.

 

Перша половина циклу

(приблизно з 1-го по 14-й день)

 

Малюнок 1.

Під дією ФСГ росте фолікул, в якому успішно виробляються естрогени. Ці естрогени сприяють росту слизової оболонки матки і відкривають шийку матки на декілька міліметрів, забезпечуючи вироблення слизу.

 

Середина циклу

(приблизно з 14-го по 16-й день)

Малюнок 2.

Різкий підйом концентрації ЛГ, в більшості випадків  на 12/14-й день, викликає на наступний день овуляцію. Фолікул лопає, і здатна до запліднення яйцеклітина втягується фімбріями маткової труби. Із залишків фолікула виникає жовте тіло, яке виробляє гормон жовтого тіла прогестерон. Прогестерон готує слизову оболонку матки і відповідає  за збереження вагітності.

 

Запліднення

 

Малюнок 3.

Здатні до запліднення сперматозоїди  спочатку повинні подолати бар’єр із слизу в шийці матки, потім пройти порожнину матки, і в кінці кінців, частину маткової труби, перш ніж один із сперматозоїдів зможе проникнути в яйцеклітину. Гени матері і батька зливаються, починається ділення клітин, і може зародитися нове життя. Власні рухи маткової труби транспортують  цей ембріон на ранній стадії розвитку в порожнину матки (2/5-й день). Приблизно  через 5 днів  ембріон досягає матки і  прикріплюється до неї,  так починається вагітність.

 

На 6/7-й день після овуляції і запліднення

 

Малюнок 4.

Ембріон проник в слизову оболонку матки, яка підготовлена відповідним чином. Він виділяє гормони (перш за все «гормон вагітності» ХГЛ) і тим самим дає сигнали яєчнику про своє прикріплення (імплантацію). Завдяки цьому жовте тіло зберігається і виробляє гормон прогестерон, який відповідає за збереження вагітності.

 

Безпліддя: можливі причини

Причини безпліддя у вас, вашого партнера або вас обох можна діагностувати, і в більшості випадків вони піддаються лікуванню. Ваш лікуючий лікар із задоволенням проконсультує вас про те, як оптимізувати зовнішні умови ( робота, спосіб життя, харчування та зовнішнє середовище) і допоможе подолати це.

У жінок:

У чоловіків:

а) Мала кількість чи неправильна будова сперматозоїдів;

б )Порушена рухливість сперматозоїдів.

 

Лікування безпліддя – це робота в команді,

 в яку входите ви і ваш партнер та медичний персонал.

Допоміжні репродуктивні технології:

1)    Індукція овуляції:

 

2)    Внутрішньоматкова інсемінація  

Під час овуляції оброблені спеціальним методом сперматозоїди , переносяться безпосередньо  в порожнину матки за допомогою тонкого катетера.

 

Інсемінація використовується:

   

Малюнок 5.

 

Пов'язані сторінки: