На Рівненщині вперше народила вагітна з трансплантованою ниркою.

На Рівненщині вперше народила вагітна з трансплантованою ниркою.

3 серпня цього року операцію з її розродження виконали фахівці Рівненського обласного перинатального центру (РОПЦ). Випадок народження дитини жінкою з такою тяжкою екстрагенітальною патологією є першим для нашої області за всю її історію і загалом поодиноким для України.

27-річна мама новонародженої дівчинки, жителька Рокитнівського району, з дитинства потерпала від хронічної ниркової недостатності, перебувала на гемодіазілі («штучна нирка»), і в 2012 році перенесла трансплантацію нирки від мами в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова. Вирішуючи завагітніти, жінка знала, про те, що її нирки працюють неповноцінно і можуть відмовити в будь-який момент. Проте дитина була дуже бажаною. Відтак, під час вагітності, зважаючи на тяжку соматичну патологію, жінка перебувала на обліку в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології у професора В.І. Медведя та консультувалася в головного акушера-гінеколога МОЗ України В.В. Камінського. А останні два місяці була під наглядом фахівців РОПЦ, де й народила донечку.

Як розповіла головний лікар РОПЦ Вікторія Єнікеєва, вагітність мала патологічний перебіг через ускладнення, спричинені основною хворобою. Проте жінка змогла виносити дитину до 38 тижня вагітності. Операція кесарського розтину  теж була складною, адже були неабиякі ризики фізичного і механічного впливу на пересаджену нирку, проте пройшла цілком успішно. Дівчинка народилася абсолютно здоровою з вагою 3400 г та зростом у 55 см. Наразі і жінка, й дитина почуваються добре, та залишаються під наглядом лікарів РОПЦ. Тепер вони з чоловіком щасливі батьки чудової донечки, яку хочуть назвати Меланією. 

Пов'язані сторінки: