Проблеми материнської смертності та шляхи її зменшення

8 вересня 2017 року у м.Києві відбулось засідання Круглого столу «Проблеми материнської смертності та шляхи її зменшення», який був проведений у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, під головуванням О. Богомолець. Основною метою проведення Круглого столу за участі МОЗ України, висококваліфікованих науковців, лідерів охорони здоров’я регіонів та громадськості став пошук шляхів вирішення надзвичайно актуальної проблеми для України – материнської смертності. У роботі Круглого столу від Рівненської області взяли участь головний акушер-гінеколог області Гуценко І.В., головний лікар пологового будинку Рівненської міської ради Сулімовський С.І., заступник головного лікаря Рівненського обласного перинатального центру Серветник А.І.

Україна за показником материнської смертності посідає проміжну позицію між економічно розвиненими країнами з налагодженою системою безпечного материнства і країнами, які розвиваються, з недостатнім рівнем охорони здоров’я. Незважаючи на те, що починаючи з 2006 року показник материнської смертності демонструє зниження з 15,2 на 100 тис. народжених живими до 14,5 у 2016 році (за даними МОЗ України), він поки що залишається вищим ніж у розвинених країнах Європи, де цей показник є значно нижчим. Наприклад, у Польщі він становить 3, у Чехії – 4, в Іспанії – 5, у Франції – 8, а у Великобританії – 9 на 100 тисяч народжених живими.

До 2013 року однією з основних причин материнської смертності, яку у більшості випадків можна попередити, в нашій державі залишалась кровотеча. Проте, протягом останніх 5 років в Україні відбулося зменшення кількості випадків акушерських кровотеч, які призводили до смерті жінок, та кількості випадків материнської смертності, пов’язаних з абортами. У 2016 році найбільша кількість материнських смертей сталася від ускладнень викликаних екстрагенітальною патологією - 29 випадків, що складає 37,66 % від усіх материнських втрат, на другому місці – смерті від емболії навколоплідними водами, що складає 11,68 % (9 випадків).

За результатами засідання «круглого столу» між його учасниками та Комітетом з питань охорони здоров’я укладено Меморандум про співпрацю, яким визначено основні напрямки співробітництва його сторін з метою зниження рівня материнської смертності в Україні.

Основними напрямами співпраці Сторін визначено наступні:

1. Правовий захист та зниження рівня материнської смертності у разі незаконного проведення медикаментозного аборту.

2. Впровадження нових клінічних протоколів.

3. Вирішення питання щодо забезпечення акушерських відділень препаратами для надання невідкладної допомоги при акушерських кровотечах.

4. Подальше впровадження конфіденційного аудиту материнської та перинатальної смертності.

5. Проведення спільних заходів щодо підвищення професійної підготовки лікарів та середнього медичного персоналу та інформаційно-просвітницька співпраця.

Пов'язані сторінки: